Alumnes de GESO 2 del CFA El Clot amb en Ramón Pérez

El projecte “Català i Comerç, eines per la cohesió social” és un projecte impulsat pel Centre de Formació d’Adults del Clot que ha comptat amb la coordinació d’Òmnium Cultural i l’assessorament tècnic de Plataforma per la Llengua i la col·laboració de l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot-Camp de l’Arpa i l’Eix Clot.

En aquest vídeo, els alumnes de català del CFA El Clot entrevisten a Ramón Pérez, mestre pastisser de La Palma.

Us animem a visionar-lo i a difondre’l :

https://www.youtube.com/watch?v=_T4Re30aNpc

Dins del mateix projecte també es va publicar, al elButlletí 290 de Febrer de l’AVV, un article fet també pels alumnes de l’Escola d’Adults del Clot-CFA sobre la entrevista feta a Ramón Pérez. El contingut de l’escrit toca altres aspectes de la conversa que van tenir i creiem que també es força interessant. Ho posem tot seguit perquè ho podeu llegir:

Des de l’escola d’adults del Clot i, concretament, des del mòdul de llengua catalana, iniciem en aquest espai de la revista un projecte que anomenem SOM COMERÇ DE BARRI per conèixer botigues del barri que són a prop de l’escola i tenen història. Volem que l’alumnat descobreixi el comerç de proximitat tot practicant la llengua amb entrevistes a llocs singulars.

El 23 de juny del 2022 la pastisseria La Palma —un establiment de referència al barri i ubicat al costat del mercat del Clot— celebra el seu centenari i hem considerat que mereixia ser la primera que volíem visitar.

Per saber com celebraran aquest aniversari i altres curiositats del món de la pastisseria, el dijous 20 de gener de 2022 vam conversar amb el Ramon Pérez, l’actual propietari i un dels representants de la tercera generació. Si en un futur la seva filla Laura, que també hi treballa, continua amb el negoci centenari, ella en serà la quarta.

LA PASTISSERIA LA PALMA COMPLEIX 100 ANYS

És un fet evident que la pastisseria està estretament unida al calendari de tot l’any.

Qualsevol festa té el seu pastís característic i com que Catalunya és una terra d’acollida, a més, ha anat adaptant altres productes de països diferents. Aquesta tradició que uneix país i celebració s’ha mantingut viva a La Palma al llarg d’aquests cent anys.

Després d’una conversa de gairebé dues hores amb el Ramon, hem pogut conèixer millor l’esperit emprenedor d’aquest treballador, que dirigeix un equip de 16 persones. Juntament amb la seva dona, la Pilar, són l’ànima d’un negoci familiar que dona vida al barri del Clot i n’és un referent.

Si entreu a comprar a la pastisseria no us podeu imaginar els metres quadrats que abraça l’obrador, les càmeres frigorífiques de què disposa, la maquinària que utilitzen, els estris de feina, el magatzem, el soterrani i els espais que no es veuen i que hi ha darrere el taulell. Amb els anys, la botiga s’ha anat ampliant alhora que els records que guarden les parets de l’establiment. Actualment, a la façana ja expliquen en imatges i text l’alegria de celebrar el centenari de l’obertura del local un 23 de juny del 1922.

El Ramon desprèn un aire afable i tranquil; és un apassionat de la seva feina, tot i que ens comenta que és molt sacrificada, alhora que molt variada, perquè sempre estan preparant un dolç diferent. Continua un negoci que va iniciar el seu avi i va continuar el seu pare. I té molt clar que cal cuidar la clientela i oferir un producte de qualitat i de proximitat. “Encara compro marques als mateixos proveïdors del pare i l’avi”, ens comenta. Reconeix que el Clot és “un poble” i mantenen clients fixos i d’altres que compren en dies puntuals o bé per Internet, ja que també venen a través de la pàgina web. “El millor de la meva feina és fer menjar dolços i també formar part d’històries familiars. Això m’omple de felicitat”, ens explica el Ramon, que s’entusiasma quan el feliciten per la feina ben feta.

A més a més, La Palma és un establiment compromès amb activitats de país, barri i ciutat. A la botiga etiqueten tots els productes en llengua catalana. Ha participat en esdeveniments importants, dins el gremi de pastissers, com van ser el tricentenari del 1714 o bé per les Olimpíades de l’any 1992 de Barcelona.

En els darrers anys, l’empresa col·labora amb una tasca solidària amb la Creu Roja i el Banc dels Aliments amb una mona solidària que preparen en època de Pasqua, a més d’organitzar també tallers de xocolata.

Agraïm cordialment el temps que ens va dedicar la família per realitzar l’entrevista.