Com sabeu, el dia 22 de Novembre es va fer un acte sobre el patrimoni del barri que es va centrar en l’explicació d’un estudi paisatgístic i històric del barri que ha fet l’Ajuntament i, en la segona part, es va parlar de les afectacions urbanístiques innecessàries que encara tenim i que un bon pla de patrimoni del barri podria solucionar (com ja s’ha fet en altres barris).

Doncs bé, l’estudi ja està penjat a Internet i el podeu consultar a través d’aquest enllaç:

http://hdl.handle.net/11703/121449

És una mica llarg però creiem que us pot interessar.

Aprofitem per posar-vos tot seguit l’article que vam publicar a l’últim elButlletí 289 que també parla d’aquest assumpte.

Com veureu, el tema del pla de patrimoni del barri no acaba d’arrencar i possiblement a començaments d’any caldrà que tots plegats comencem a visualitzar més públicament que aquesta reivindicació ja és urgent i que no pot esperar al proper mandat municipal. Una vegada es reuneixi la Comissió de Patrimoni i Memòria Històrica del barri us informarem del que s’hagi decidit al respecte.

Hi insistim: cal fer ara un pla de patrimoni al barri

Cada vegada hi ha més gent sensibilitzada per la pèrdua de patrimoni

 

Com vam explicar a l’estiu, a elButlletí 287, la Federació d’Entitats, l’AVV i altres entitats del barri vam enviar a l’abril una carta al Regidor del Districte, que encara no ha contestat, i també a la Regidora d’Urbanisme, que va contestar poc abans de les vacances. El pitjor de la resposta no va ser el retard amb què es va fer sinó el contingut: ens venia a dir que els temes de patrimoni del nostre barri ja es tractarien dins d’una actualització que volen fer del Pla de Patrimoni de Ciutat. La Comissió de Patrimoni del barri va valorar que no podíem acceptar aquesta resposta perquè tenim molt clar que ni els efectes d’un pla de patrimoni de ciutat no poden ser —ni molt menys— els d’un bon pla de patrimoni de barri (com els fets a Sarrià, Sant Andreu, Gràcia, etc.), ni hi ha cap termini ni pressupost aprovat que en garanteixi l’elaboració a curt termini.

Per això hem enviat una nova carta a la Regidora Janet Sanz i hem tornat a reclamar una reunió amb totes les parts implicades —Ecologia Urbana, Districte, Arquitectura i Patrimoni, etc.— per acordar com es pot posar en marxa de forma àgil un autèntic i complet pla de patrimoni del barri. No reivindiquem res més que altres barris però tampoc podem admetre menys, perquè ja hem perdut molt de patrimoni i no podem deixar que la dinàmica immobiliària es vagi “carregant” elements valuosos del nostre paisatge. Si no hi hagués aviat una resposta positiva convocaríem algun tipus d’activitat al carrer per visualitzar més públicament aquestes reivindicacions.

Patrimoni i afectacions urbanístiques: molt d’interès

L’acte fet el dia 22 de novembre a La Farinera sobre patrimoni va tenir una nombrosa assistència. La primera part va ser sobre l’estudi paisatgístic ja fet sobre el barri, que ara està penjat a Internet (http://hdl.handle.net/11703/121449) i que recomanem llegir a tothom que estima el barri. La segona part va ser una explicació sobre les nombroses afectacions urbanístiques innecessàries que tenim al barri (carrers Freser, Degà Bahí, Rogent, Clot, Aragó, etc.) i la manera com un bon pla de patrimoni de barri, com els de Gràcia o Sant Andreu, les podria solucionar bé en la gran majoria dels casos. A l’acte es van recollir les dades de moltes persones interessades per aquests temes per poder avisar-les del que es vagi fent al respecte. Si no us hi heu apuntat encara i voleu que us anem informant per correu electrònic, podeu demanar-ho a avvclotcampdelarpa@gmail.com. Com dèiem, si no s’avança aviat potser us convocarem a alguna activitat de carrer que visualitzi més el que diu la pancarta:

Gaudí i el Clot

Per últim i també relacionat amb aquest tema us compartim l’enllaç a un article amb el nom de “Gaudí i el Clot” que han fet dos veïns del barri, en Gerard Marzo Jordà, historiador i en Matias Marzo Usón, arquitecte.

Relaciona Gaudí amb el nostre barceloní barri del Clot.

Un projecte del jove Gaudí al Clot, serveix per recuperar el treball d’industrials clotencs i d’un altre arquitecte, Josep M. Jujol que també edificà al barri. Tots ells tingueren relació amb el geni i d’una manera o altre ajudarem a engrandir l’art modernista.

Ara que es fa al MNAC una bona exposició sobre Gaudí, aquest article pot ser-hi un petit complement a la mostra.

https://drive.google.com/file/d/1Z3PpIUwk8V2IsZkaHWPlaS8V612zj5zI/view?usp=sharing