Ja fa més de 2 mesos que estem en un estat d’alarma a tot l’estat espanyol a causa de la pandèmia del Covid-19.

Aquesta situació ha provocat la prohibició de treballar a moltes empreses, 700.000 persones amb expedients de regulació temporal (ERTO’s) a Catalunya, molts d’ells sense haver rebut la compensació econòmica, milers d’acomiadaments i les situacions de pobresa existents prèviament, multiplicades exponencialment a moltes llars dels nostres barris.

Aquesta situació, com sempre, ha afectat més a les persones que viuen en condicions precàries, amb la pressió de realitzar els pagaments dels subministraments energètics i amb la necessitat de pagar un lloguer inflat a final de mes.

També a moltes de les persones vingudes d’altres indrets d’arreu del planeta, on lleis discriminatòries els segueixen tractant com a persones de segona, sense el reconeixement de la seva ciutadania.

Partint d’aquesta situació, diverses organitzacions del barri, moltes d’elles dintre de la Federació d’Entitats, van decidir agrupar-se per tal d’estudiar quines eren les millors mesures per pal·liar aquesta desigualtat sobrevinguda amb la pandèmia, amb voluntat d’incidir en les veïnes i les administracions.

Una de les primeres idees va ser informar-se de com estaven els grups del barri que s’encarregaven de la distribució d’aliments, quins dies entregaven, quins criteris tenien i, sobretot, si tenien prou aliments per repartir.

La resposta va ser clara: Les boques per alimentar s’havien multiplicat per 3 però els aliments a repartir no. I és a partir d’aquí que comencen a crear la campanya de recollida solidària del barri.

Dilluns 18 de Maig, durant tot el dia, a 7 locals del barri, es recullen vora 6.000 productes diferents, on podem destacar:

• 900 pots de llegum cuit
• 1.250 litres de llet
• 950 paquets de pasta
• 460 litres d’oli
• 460 capses de galetes i magdalenes
• 570 quilos d’arròs
• 160 packs de bolquers

També volem agrair la donació de 750 litres de llet que ens va fer una distribuïdora on hi treballa un veí molt compromès i la donació de 500 € en producte fresc de la Campanya de la Mona Solidària de la Pastisseria La Palma.

Aquests 6.000 productes s’han repartit equitativament, segons demandes, entre 5 llocs on actualment es dóna aliments a famílies de la ciutat:

✓ Centre Cultural Islàmic Català
✓ Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver
✓ Ateneu la Zitzània (entrega a la Xarxa de Cures Antiracistes de Barcelona)
✓ Església del Clot
✓ Església de Sant Joan Bosco

Cada un d’aquests espais tenen un procés equitatiu de distribució d’aliments, amb ajuda en molts casos dels serveis socials municipals, qui actualment estan desbordats i envien en massa a famílies a recollir alimentació als punts del barri.

Aviat tindreu informació de la propera campanya solidària del barri, on més entitats hi seran actives i podran arribar a més punts geogràfics del nostre barri.

Mentre aquesta campanya no arriba, les entitats i grups que el formen, seguim treballant en més projectes del comú:

– Grup de suport d’habitatge
– Grup de suport laboral
– Grup de suport a les cures
– Grup de suport informàtic a les famílies que necessitin un ordinador i ajuda per la demanda d’ajudes o tràmits en línia.

Intentant fugir de la caritat i apoderant a totes les veïnes per demanar allò que és seu, participant de la vida del barri i dels seus col·lectius i entitats.

Per acabar, informar-vos que la XAC, Xarxa d’Acció Comunitària del Clot-Camp de l’Arpa està centralitzant les informacions de tota la feina que s’està fent i facilitant així a les veïnes i veïns la recerca dels diferents recursos existents al barri.

Llarga vida a la solidaritat del nostre barri! Que cap veïna o veí quedi endarrere! Totes i tots sumem!