Acte reivindicatiu :

Necessitem el pla de patrimoni del barri JA!

  > El cas de l’edifici de Rogent-València

 

Aquest acte va ser convocat per la Comissió de Patrimoni i Memòria Històrica del Clot-Camp de l’Arpa  i en ell es va informar del següent:

Patrimoni: el cas de l’edifici de Rogent 30-32 / València 593-595

La casa Estrella Coca porta més de 80 anys formant part del paisatge urbà i social d’una de les parts centrals del barri, la que fa dècades que coneixem com la zona de la Plaça de l’Oca. Pel veïnat del barri és més que evident que aquest edifici hauria d’haver estat protegit pels plans urbanístics i de patrimoni de ciutat, però mai ho ha estat. Aquest és un dels centenars de casos que feien i fan imprescindible i urgent un pla de patrimoni i de memòria històrica del barri. L’aspecte que ha tingut fins ara és aquest:

Des de fa anys, l’edifici és propietat d’una de les empreses de Núñez&Navarro (NiN) però no va ser fins l’any 2018 (coincidint “casualment” amb la tramitació de la nova norma del 30% d’habitatge protegit a les promocions immobiliàries mitjanes i grans) que es va demanar la llicencia d’obres. A finals de 2019 va presentar el projecte constructiu, que l’AVV va poder veure a principis de 2020, en el que es preveia enderrocar l’edifici i fer una façana nova i anodina que no conservava res de la existent. Aquesta hagués sigut així:

Aquesta façana, que en principi es preveia, seria bastant semblant a aquesta d’una altre promoció recent de NiN a Espronceda-Guipúscoa:

Una vegada assabentats de la pèrdua de patrimoni arquitectònic i paisatgístic que comportava aquest primer projecte edificatori, l’AVV i la Comissió de Patrimoni vam reclamar a l’Ajuntament una solució que evités aquesta pèrdua irremeiable en un lloc tant significatiu del barri. La Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament hi va intervenir i se’ns va explicar que, com que no hi havia cap pla de patrimoni aprovat que protegís l’edifici i com que la llicencia ja estava tramitada, no podien legalment obligar a la seva preservació física. En les converses de l’Ajuntament amb NiN es va arribar a un punt d’acord que consisteix en que l’edifici s’enderrocarà però es conservaran elements significatius del mateix (porta i baranes de balcó) i es copiaran les serigrafies i motllures de la façana per tal de poder fer una “construcció mimètica de la façana existent” que s’assemblarà molt a aquesta. Al més de Juny es va presentar una modificació del projecte que conservava les previsions d’habitatges, local i aparcaments soterranis però amb aquesta nova façana bastant “mimètica” en la majoria del nou edifici. Tindrà aquest nou aspecte:

És evident que aquesta “solució” no és la millor ni la que reivindiquem pels centenars de finques del barri que considerem que tenen valor patrimonial, paisatgístic, artístic, etc però també és veritat que, vistes les circumstàncies, estem segurs de que el resultat final serà bastant millor que la façana inicialment prevista. No podem evitar de tornar a lamentar que no hagin tingut ja aprovat un bon pla de patrimoni (com reivindiquem ja fa anys) per poder enfocar aquests casos amb més temps i eines legals per poder trobar alternatives que també protegeixin millor el dret a l’habitatge dels veïns i veïnes afectades en cada cas i també perquè els criteris de sostenibilitat global es tinguin molt més en compte a l’hora de fer les renovacions o rehabilitacions urbanes.

Per tot això : reivindiquem que el pla de patrimoni del barri comenci ja ara

A continuació reproduïm la carta que vam enviar a l’Abril de 2021 a Janez Sanz i a David Escudé reclamant l’inici del pla de patrimoni del barri:

També adjuntem a continuació el correu electrònic amb que la 2a Tinenta d’Alcaldia ens va contestar la carta remetent-nos a un “pla de patrimoni de ciutat” (el Regidor del Districte no ens va contestar la carta):

I per últim, adjuntem la nova carta que vam enviar el passat Novembre a la Janet Sanz en la que li comuniquem que el pla de patrimoni de ciutat no pot satisfer les necessitats peremptòries del nostre barri i que el que seguim reivindicant és un pla de patrimoni complet com el que s’acaba de finalitzar al barri de Gràcia (o millorat) i que hauria de començar molt aviat per una moratòria en la tramitació automàtica de les noves llicencies d’enderroc en l’àmbit del nostre barri. Aquesta darrera carta es va entrar al registre municipal el dia 15 de Novembre i encara no està contestada : 

Esperem una ràpida resposta i que aquesta sigui en un sentit positiu. Mentrestant, seguirem difonent aquesta problemàtica entre el veïnat i els mitjans de comunicació ja que ja és molt urgent que els responsables polítics vegin que és un assumpte amb un gran i creixent suport dins del veïnat del Clot-Camp de l’Arpa i que ja no és hora de declaracions o promeses sinó de fets. Uns fets que en aquest cas només poden ser ja l’inici oficial i legal (amb pressupost, equips tècnics, etc.) del pla de patrimoni del Clot-Camp de l’Arpa. Ja és hora.

Si voleu ser informats per @ d’aquest tema del patrimoni i memòria històrica del barri, escriviu-nos a :  avvclotcampdelarpa@gmail.com .

…. i seguirem fins aconseguir-ho. HEM DE PROTEGIR EL BARRI !!