Coincidint amb la convocatòria d’una manifestació que tindrà lloc el dissabte 6 de novembre, a les 6 del vespre, a la Plaça Universitat que numeroses organitzacions i col·lectius de Catalunya, als quals la nostra AVV s’adherit, contra la pujada dels preus de la llum i els subministraments, emmarcada en el context de crisi i de deteriorament de les condicions de vida que estem patint (Podeu llegir el manifest, adhereix-vos i compartir al següent enllaç https://sites.google.com/view/lallumesnostra/)

Us fem a mans l’article incorporat a l’últim elButlletí de l’AVV sobre aquest tema.

Què passa amb les elèctriques? Aturem la pujada abusiva de la llum!

Al darrer mes de juny el govern espanyol, mitjançant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i el Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Ecològic, ha impulsat una reforma de la tarifa de la llum que representa l’enèsima pujada de la factura per a la majoria de la població. I és que vint anys després del gran procés de liberalització de les elèctriques a l’Estat espanyol i a la UE, impulsat per la Comissió Europea, el preu de la llum ha augmentat un 100%, mentre que el salari mitjà només s’ha incrementat un 20%. A l’hivern ja vam veure com la llum pujava un 27% en plena onada de fred. Ja l’any 2017, 400.000 famílies catalanes (6,3% de la població) no podien mantenir la seva llar a una temperatura adequada. De fet, l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques va calcular que l’11% de les llars, que representa un total de 855.000 persones, pateixen pobresa energètica.

Les empreses de l’oligopoli energètic s’enriqueixen sense aturador. Endesa, l’any 2020, durant la pandèmia de COVID-19, va obtenir 1.500 milions d’euros de beneficis. Iberdrola, per altra banda, n’ha obtingut 3.600. També cal esmentar el sou dels alts directius d’aquestes empreses,que guanyen més del 200% del sou d’una treballadora amb el salari mitjà.

Durant el setembre, dia a dia, s’han batut els rècords del cost de la llum i no està previst que deixi d’encarir-se fins al març. A més, davant de les queixes de la població i dels intents més minsos delgovern espanyol de pal·liar els efectes d’aquesta pujada a través de la baixada de l’impost, les elèctriques no han dubtat a amenaçar amb el tancament de les centrals nuclears de manera abrupta, cosa que encariria fins a nivells exorbitants el preu de la llum per l’escassetat d’energia.

També cal posar de manifest que el servei que ofereixen aquestes empreses, que rendibilitzen beneficis a costa de l’empobriment de les famílies, sovint és deficient, especialment en el cas de les persones en situació de vulnerabilitat, ja que prioritzen els beneficis econòmics per davant de l’accés aun recurs que és bàsic per a la vida de les persones.

Què podem fer nosaltres?

Una manera de dificultar la crescuda i l’enriquiment de les elèctriques tradicionals, tot ique no acabarà amb l’oligopoli, és afiliar-se a cooperatives elèctriques d’energies netes i que no cerquen beneficis en si mateixes. Tenim l’exemple de Som Energia (www.somenergia.coop/es) i de l’elèctrica fomentada per l’Ajuntament de Barcelona: Barcelona Energia (www.barcelonaenergia.cat).

L’altra manera que tenim, com a veïnes organitzades i amb capacitat de decidir-ho tot (o almenys això és el que ens fan creure), és exigir als nostres governants, tant de la Generalitat de Catalunya com del govern central, que nacionalitzin les elèctriques i que es recuperi la capacitat de controlar col·lectivament les energies de la natura, que ens pertanyen a tots i totes.

Si teniu mai cap tall de subministraments que incompleixi la legalitat vigent, us podeu posar en contacte amb nosaltres, que us acompanyarem a presentar les denúncies que facin falta davant de les administracions i els mitjans de comunicació.

Recuperem allò que és nostre!