Al juliol l’AVV va convocar dues concentracions, per fer al setembre, davant els dos ambulatoris del barri: el dia 15 davant el CAP Maragall i el dia 16 davant el CAP Clot. Les principals reivindicacions que les motivaven són:

 • Que l’atenció primària tingués tot el personal i recursos necessaris (25% del pressupost sanitari)
 • Que l’atenció sigués feta sempre per l’equip de referència del pacient (no per “equips telefònics”) i de forma presencial excepte en casos concrets totalment justificats
 • Que l’horari d’atenció continués sent de 8 a 20 hores (hi ha propostes “de dalt” de que només sigui fins a les 5 de la tarda)
 • Que s’eliminessin totes les privatitzacions (a Ferrovial i altres) i
 • Que tot el personal tingui condicions laborals dignes i estabilitat.

I que la pandèmia no sigui excusa per retallar drets

Dia 15S: un èxit de mobilització (malgrat tot)

Les concentracions es van comunicar oficialment al Departament d’Interior a mitjans d’agost explicant que serien estàtiques, organitzades i seguint les regles sanitàries (distància, mans, mascareta). El cas és que 2 hores abans de la primera concentració, després de dies de fer-ne difusió, vam rebre una trucada d’Interior, això van dir, comunicant que la concentració no es podia fer a menys de 500 metres (mig quilòmetre!!!) de cap centre social o sanitari. Aquest requisit hem vist que sí està en un enllaç del web sobre les manifestacions però no hem trobat enlloc, ni ningú ens ha pogut explicar cap raó sanitària per establir una distància tant exagerada i, a més, havíem vist que a altres mobilitzacions més grans de feia uns dies tampoc s’aplicava, sense comptar les llargues cues que cada dia a primera hora es formen a les entrades dels CAPs del barri.

Sigui pel que sigui (després en parlem) vam tenir que improvisar i desplaçar la concentració a la Plaça del Taxi però tot i així va ser un èxit com podeu veure a les fotografies. Va quedar clar que el veïnat defensa els seus CAPs i després de varis parlaments ens vam conjurar tots (sanitàries i sanitaris, veïnat, AVV i d’altres col·lectius) per seguir expressant a tot arreu l’exigència de una sanitat 100% pública, universal i de qualitat i altres reivindicacions que també es veien reflectides en els cartells individuals dels i de les assistents:

 • FORA LES PRIVATITZACIONS DE LA SANITAT PÚBLICA
 • REDUCCIÓ DRÀSTICA DE LES LLISTES D’ESPERA
 • LA SANITAT NO HA DE SER UN NEGOCI
 • SANITAT PÚBLICA A LES RESIDÈNCIES – FORA MUTUAM
 • ESTABILITAT I CONDICIONS DIGNES PER TOTS ELS TREBALLADORS
 • PARTICIPACIÓ DE TREBALLADORS, USUARIS I VEÏNS EN LA GESTIÓ DELS CAP
 • REVERSIÓ DE TOTES LES RETALLADES A LA SANITAT

Dia 16S : es va suspendre la concentració (però amb un total desacord)

El dia 16 van rebre la comunicació per escrit dient el mateix que la trucada del dia anterior i, ja amb més temps, es va decidir suspendre la concentració davant el CAP Clot. Ho varem fer per responsabilitat però amb la nostra total disconformitat respecte a la distància que s’exigeix (500 metres!) que a la pràctica posa molt, molt difícil, exercir el dret fonamental a la manifestació/concentració en una ciutat com la nostra i que alguns considerem una injustificable i abusiva retallada d’aquest. Així ho hem dit a tothom, mitjans, FAVB, etc. i esperem i reclamem que aquest requisit es modifiqui molt a la baixa (20 metres? 50 metres?…?) i amb una justificació sanitària sòlida i demostrada. Sinó, com alguns ens vam dir, potser haurem de pensar que del que es tracta no és de voler fer manifestacions segures sanitàriament sinó d’intentar reduir dràsticament el dret a la llibertat d’expressió i de protesta. Reclamem que això es corregeixi de forma urgent!

En tot cas: hem de seguir defensant la sanitat pública i, mentre continuí calent, seguirem cridant a mobilitzar-se al veïnat

La pandèmia segueix i la crisi econòmica, la que hi ha i la més gran que vindrà, segur que posarà encara més sobre la taula moltes coses: desigualtats, dèficits, polítiques de retallades, qui no paga els impostos que tocarien, rescats a corporacions …, que poden ajudar o perjudicar als serveis públics segons quines siguin les polítiques dels governs i segons quina sigui l’actitud de la ciutadania: vigilant i activa o conformista i passiva. El futur de la sanitat de tots, de la sanitat pública, segur que es jugarà en aquests paràmetres i tots i totes hem d’estar permanentment vigilants si no volem que ens la malmetin irremeiablement.

Comptem amb tu?

Contacta amb nosaltres a través de: