A l’AVV hem decidit adherir-nos a les campanyes que s’estan duent a terme, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, arrel de la crisis sanitària produïda pel COBID-19 i de les seves conseqüències econòmiques.

Pla de Xoc Social

La primera, de la qual pengen les altres, és el «Plan de Choque Social», aquesta és una iniciativa que surt des de Catalunya, i s’ha estès per tot l’Estat i amb vocació de coordinar-se amb plataformes similars d’altres països, primer europeus i posteriorment de tot el món, ja que la pandèmia és global i la lluita per qui l’acabarà pagant realment, també ho és.

Inicialment van ser uns quants sindicats alternatius (IAC, CGT, COBAS, …), moviments pel dret a l’habitatge (SL, PAH’s, 500×20 i alguns sindicats de barri) i d’altres, com, Aigua és vida, Aliança contra la Pobresa Energètica, … En aquests moments hi han gairebé 1.000 entitats, entre sindicats, associacions, col·lectius, assemblees, …, de tot l’Estat que s’han adherit.

Aquests col·lectius desprès de veure el primer paquet de mesures posades pel govern de Pedro Sánchez, en el RDL 8/2020, de 17 de març, van entendre què en comptes de defensar a la majoria de les classes populars de forma clara i decidida, es defensava una forma d’encarar la crisi que suposava la defensa dels interessos de les classes dominants, això sí, acompanyades d’algunes mesures en principi «socials» però que realment no solucionen el problemes essencials dels que més les estem patint.

En el fons el que s’està preparant és aplicar la mateixa recepta que en la crisi del 2008, retallades en despesa social i ajudes a les empreses de l’Ibex35, quan una part molt important de la població encara no s’ha recuperat de l’anterior crisi.

Per la qual cosa van creure necessari treure unes #MesuresdEmergència, en les que estan recollides totes les necessàries pels sectors on s’han patit retallades: Laboral, Habitatge, Sanitat, Educació, Migrants, Violència masclista, …

Trobareu tota la informació a http://www.plandechoquesocial.org/ca/ on a més us hi podeu adherir.

Suspensió de Lloguers

Com hem dit anteriorment un dels sectors on s’exigeix unes #MesuresdEmergència és en el de l’Habitatge on es demana: Suspensió del Pagament de Lloguers, Hipoteques i Subministraments Bàsics, entesa aquesta suspensió com a condonació del deute, no com a moratòria, i Paralització de Tots els Desnonaments.

Així va començar la campanya «Suspensión de los alquileres mientras dure la crisis» amb un «Change» on us podeu adherir: https://www.change.org/p/gobierno-de-espa%C3%B1a-suspensi%C3%B3n-de-los-alquileres-mientras-dure-la-crisis?recruiter=1053750203

I també es va constituir per part de diferents grups d’habitatge la «Plataforma Suspensión de Alquileres». Aquesta plataforma va posar en marxa un formulari en la seva pàgina web inicial i una adreça de correu-e, covid19alquiler@gmail.com on les persones que, degut a haver-se quedat sense recursos econòmics, o haver patit disminucions d’ingressos, no podien fer front al lloguer l’omplissin de cara a veure la situació i nombre de persones afectades i per tant les forces per convocar una Huelga de Alquileres 1 Abril. En pocs dies havien més de 10.000 persones que ho havien omplert i/o havien enviat un correu-e.

Huelga de Alquileres 1 Abril

Trobareu tota la informació i com adherir-se a la següent pàgina web: https://suspensionalquileres.org/

Respecte d’aquesta adhesió i convocatòria volem fer unes precisions que creiem molt importants:

  • Aquesta vaga està dirigida a: «Frente a ello, nos vemos en la obligación de convocar a una huelga de alquileres a todas las personas afectadas por el coronavirus. Quienes no cobramos, no pagamos. Si la economía productiva se para, la economía rentista también.» (Text estret del Manifest de la Plataforma que està en la pàgina web) més endavant també fan la mateixa crida a les persones que han disminuït els seus ingressos i també no poden fer front al pagament del lloguer.
  • O sigui si ets llogater/a i la teva situació econòmica no ha variat degut al coronavirus no estàs cridat a fer vaga. Llavor com pots solidaritzar-te? Doncs a través de la Caixa de Resistència que s’ha obert per poder fer front a totes les despeses jurídiques que poden suposar els impagaments, la trobareu en aquest enllaç: https://www.goteo.org/project/caja-de-resistencia-huelga-de-alquileres
  • Si no es crida a tots i totes les arrendadores a la vaga llavors per què s’ha anomenat #HuelgaAlquilerYa? Doncs per què estem en moments de confinament, imaginem les persones que estan a casa seva i no poden pagar el lloguer, la seva angoixa, s’ha fet d’aquesta manera per a visualitzar que no estan soles, que la seva situació és la de moltes i que és una reivindicació col·lectiva, a la que se l’ha de donar una cobertura política.
  • Per últim dir que no entrarem en aquest text a analitzar les últimes mesures del govern de Pedro Sánchez contingudes en el «RDL 11/2020, de 31 de marzo, por el que se adoptan medidas urgentes complementarias en el ámbito social y económico para hacer frente al COVID-19» però tenim intenció de fer-ho en texts posteriors on analitzarem a qui s’està beneficiant realment amb aquestes mesures.

Fem una crida a tot el veïnat que siguin inquilinxs que no puguin fer front al pagament del lloguer a que ompli el formulari https://suspensionalquileres.org/formulario/ per adherir-se a la vaga i que tot el veïnat que siguin inquilinxs que puguin fer front al pagament del lloguer a que faci una aportació per petita que sigui a la caixa de resistència https://www.goteo.org/project/caja-de-resistencia-huelga-de-alquileres

La única lluita que segur es perd és la que no es fa!