El proper dia 7 d’abril d’acord amb la campanya  de la Xarxa Europea contra la Mercantilització de la Salut  http://europe-health-network.net/   i de la Protecció Social i el People’s Health Movement  https://phmovement.org/  a Barcelona, com a altres  ciutats europees i com s’haurà fet el dia 2 a Brussel·les en una acció unitària europea, tindrà lloc una manifestació sota el lema Per la Nostra Salut que s’iniciarà al Parc de la Ciutadella (al costat del Museu de Zoologia) i pel carrer Princesa i carrer Jaume I acabarà a la Plaça de Sant Jaume.

Us compartim us escrit de l’Enric Feliu de Marea Blanca de Catalunya, on s’explica d’on surt i quins objectius té aquesta campanya.

Fa uns mesos representants de sindicats i moviments socials de tota Europa es van reunir a Barcelona per a impulsar conjuntament i dins el marc europeu la Jornada del 7 d’abril com a jornada d’acció europea contra la mercantilització i la privatització de la Salut i de la Protecció Social. “Per la Nostra Salut”.

Cada país té les seves lluites i dinàmiques. A Anglaterra, la defensa del National Health Service (el servei públic de salut britànic i model per a gran part de països) es enfrontar-se contra les grans corporacions que volen fer negoci a costa de les privatitzacions. A França a dia d’avui el tancament de centres hospitalaris genera els anomenats deserts mèdics a l’interior de França, espais sense assistència hospitalària i amb falta de metges locals, un greuge més dels que es fan ressò els activistes dels gilets jaunes. A Itàlia la necessitat d’un veritable sistema assistència sanitària públic ha fet que antics hospitals hagin estat reocupats amb serveis hospitalaris voluntaris.No podem oblidar Catalunya, on tenim a sobre el projecte de llei de contractes d’atenció a les persones, una eina de destrucció massiva dels nostre servei públic si cauen mans d’un Conseller com Boi Ruiz. La situació precària dels treballadors tant de l’atenció primària com de l’hospitalària que no ha estat corregida malgrat les vagues dels darrers mesos. O per exemple , la falta de desenvolupament reglamentari de la Llei d’assistència sanitària universal del parlament de Catalunya que encara a dia d’avui ens fa parlar de l’exclusió sanitària.

Però en els fons, la lluita és global. De tots i de totes. De Nord a Sud i de l’Est a l’Oest. Per això la Xarxa Europea contra la Privatització i Comercialització de la Salut i Protecció Social ​​vol destacar que els mecanismes de privatització i comercialització de la salut i la protecció social s’estan expandint a tot Europa, impulsats per polítiques neoliberals amb el mantra “tot per al mercat”.

Aquesta observació es basa en les realitats de molts països i per a una amplia gamma de sectors de salut i protecció social.

La comercialització de la salut té conseqüències desastroses sobre l’accés a l’atenció sanitària (tant geogràfica, econòmica, temporal, cultural …) [1] i, per tant, comporta una exclusió creixent de grups importants dins de la població; dones, joves, aturats, persones grans, persones amb discapacitat, migrants … que en són les primeres víctimes.

La precarietat, la por i la resignació que han aparegut han creat un terreny fèrtil per a la demagògia de l’extrema dreta.

Inexistència d’una Europa social i les polítiques neoliberals d’Europa permeten a les autoritats locals referir-se a Europa com a única causa i responsable de tots aquests mals.

Més que mai, la Xarxa Europea reafirma la necessitat de protegir i generalitzar el patrimoni social europeu dels sistemes de protecció social com la seguretat social, però també les polítiques socials encaminades a abordar els determinants socials de la salut (educació, habitatge, condicions laborals, medi ambient, etc.) [2], segons es proclama a la pròpia Carta Social Europea.

Davant aquesta situació els participants en la trobada de Barcelona :

  • es va decidir continuar i intensificar les accions incloses en l’Any Europeu per a la lluita contra la mercantilització de la salut llançat el 7 d’abril de 2018

  • van aprovar la proposta adjunta d’un compromís, que es presentaran per a la seva aprovació als grups parlamentaris i candidats europeus a les eleccions europees de maig de 2019

  • es va decidir, com a part d’una mobilització europea, organitzar-se a Brussel, al voltant del 7 d’abril de 2019, el Dia Europeu contra la comercialització de la salut, en una manifestació europea i una conferència amb els grups parlamentaris signants ( http://europe-health-network.net/spip.php?article232&lang=es )
    El nostre objectiu: difondre els principals principis que han de garantir l’acció política europea en l’àmbit de la salut

  • mentrestant cal informar, sensibilitzar i mobilitzar localment, a través d’organitzacions membres i xarxes aliades, per crear un front frontal unitari i plural.

El nostre objectiu: convergir les lluites locals per defensar la salut pública amb una capacitat real d’acció a nivell europeu.

Lluitant per la salut pública per a tothom!

Fem com els joves que omplen els carrers i places de les ciutats i pobles europeus per l’emergència climàtica i la falta de resposta política davant aquesta situació.

Omplim-los i cridem Per la nostra Salut!

Fes-ho per que t’hi va la vida!