3 de Juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses

Ja fa tres anys que la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, junt amb ajuntaments com el nostre, gremis, entitats, empreses de tota Catalunya i en el context de la campanya Catalunya lliure de bosses, celebrem el 3 de juliol, Dia Internacional Lliure Bosses. Enguany l’Estat espanyol ha incorporat en la Ley de Residuos y Suelos contaminados l’eliminació de les bosses de plàstic de forma progressiva per l’any 2018, partint de la seva substitució per a bosses biodegradables. El Dia Lliure de Bosses, però, va més enllà: volem reivindicar un ús responsable de les bosses sigui del material que sigui, i volem que les persones utilitzem per anar a comprar la mateixa bossa/cabàs/carretó durant setmanes i setmanes. La bossa biodegradable no justifica que cada vegada que anem a comprar agafem una bossa. Qui s’uneix doncs a la iniciativa?

 

Quins són els nostres arguments per a un món lliure de bosses?

 • La bossa de plàstic està considerada com el símbol emblemàtic de la cultura d’un sol ús, del malbaratament i la demostració d’un consum abusiu i innecessari.
 • Són inqüestionables els impactes ambientals associats a l’excessiu consum de  bosses d’un sol ús, ja que comporta un consum innecessari de recursos limitats, com són, per exemple, el petroli o l’energia utilitzada actualment per fabricar-les i/o distribuir-les.
 • Moltes bosses s’abandonen, afecten la fauna i embruten el nostre entorn i medi natural.
 • Avui dia, la difusió de la problemàtica del consum de bosses va directament dirigida al consum de bosses fabricades en polietilè d’alta densitat (HDPE).
  Tot i així, no ens hem de centrar només en el plàstic i no proposar la substitució del plàstic com a solució: igualment comportaria el consum de recursos no renovables i una contaminació en el cas que es consumís la mateixa quantitat de bosses oxodegradables, de paper, biocompostables, etc.

Les quantitats parlen per si soles:

 • A Catalunya, es consumeixen 36 milions de bosses de plàstic cada setmana (ARC, 2009).
 • A l’Estat espanyol, es consumeixen a l’any una mitjana de 238 bosses de plàstic per persona.
 • A tot el planeta, s’estima que hi ha un consum de 500 milers de milions de bosses de plàstic.

Celebrem el 3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses

 • Per valorar els esforços que han fet molts sectors per reduir la bossa de plàstic
 • Per reduir de forma efectiva el consum de bosses d’un sol ús.
 • Per un consum responsable, on la funció principal de l’envàs –el transport de la compra– sigui amb sistemes de llarga durada o reutilitzables;
 • Perquè els governs ordenin normatives i mesures de fiscalitat ambiental per fer possible la reducció efectiva de les bosses, i actuacions de sensibilització i comunicació ambiental, i no depenguin de la voluntat del sector comercial i dels consumidors.
 • Perquè s’apliquin mesures dissuasives i generals del consum de bosses com la incorporació del seu cost ambiental.
 • Perquè la ciutadania, els ajuntaments, les entitats socials i el sector comercial apostin per aquest canvi cultural i ambiental, i demanin als seus governs, administracions, sector comercial… que apostin per aquestes mesures de prevenció de la contaminació i de residus.

Més informació http://www.bagfreeday.org