UGT i CCOO i diverses entitats catalanes han portat al Congrés dels Diputats una iniciativa legislativa popular (ILP) per modificar la llei hipotecària i fer possible la dació (que és la possibilitat de cancel·lar una hipoteca lliurant les claus). Les altres entitats presents han estat AICEC-ADICAE, CONFAVC, l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i la Unió de Consumidors de Catalunya. Els secretaris generals sindicals de Catalunya Josep M. Álvarez i Joan Carles Gallego han lamentat que hi ha 50.000 famílies a Catalunya i 300.000 a l’Estat que pateixen una “situació de manera injusta, abusiva, a diferència del que passa a la resta de la Unió Europea”, que “només beneficia la banca”.

Esperen aconseguir les 500.000 firmes necessàries durant els propers mesos per aconseguir que el Congrés assumeixi la seva responsabilitat, ja que “ha arribat l’hora que la banca pagui”. Han dit que esperen que el Congrés sigui “la veu del poble” i, tot i que en aquest moment només hi està a favor el grup d’ERC-ICV-IU, esperen comptar amb més suports. Álvarez ha indicat que confia que el govern espanyol del PSOE escolti la seva demanda perquè “aquest govern, quan la gent apreta, assumeix l’opinió de la majoria”.